Rashistoria
skriven av BWK

Det var efter andra världskriget som John d. Johnson tog över familjens hundar för att enligt honom själv rädda den från utrotning. Före andra världskriget hade den amerikanska bulldoggen varigt relativt vanlig i den amerikanska södern på gårdar, men börjades dramatiskt tunnas ut. Så med familjens hundar som bas sökte han runt i södern efter de hundar han tyckte såg bäst ut. Det ska här tilläggas att den här rasen vid det läget inte var någon erkänd ras enligt några kennelklubbar och saknade således några egentliga stamtavlor. Till en början registrerade han dom hos National kennel club, en klubb skapad för registreringen av den amerikanska pittbullterriern. Senare kom han till att byta till Animal research Foundation efter skiljda åsikter med andra uppfödare liksom honom ville bevara den amerikanska bulldoggen.

Ras standard
skriven av Mr. Johnson

Generellt utseende: Vara en mycket kraftfull dogg som uppvisar stor styrka, uthållighet och vaksamhet. Kraftfullt byggd, men smidig.

Storlek och vikt: Hanar ska vara mellan 58,5 - 71cm i mankhöjd och väga mellan 41 - 68kg.(lite mindre eller större är inget fel)
Tikar ska vara mellan 51 - 66cm i mankhöjd och väga mellan 32 - 59kg.(lite mindre eller större är inget fel)

Huvud: Huvudet ska vara fyrkantigt eller ha ett runt basketbollformat utseende, och ha väl utvecklad muskulatur. "stoppet" ska vara tvärt och djupt.
ansiktet ska uttrycka intelligens med skärpt uppmärksamhet

Nos: Nosen ska vara bred, får ej vara lång och smal. Längden ska vara från 2.5 - 7.5 cm
(5 - 6.5 cm föredras)

Bett: Bettet ska vara minst 0.5 - 2.5 cm (underbett) beroende på doggens storlek och skallform.

Ögon: Medelstora, mandelformade eller runda. Brun är vanligast men gråa, gröna och blå ögon/öga är tillåtna.

Öron: Små eller medium, burna nära huvudet eller "rosenöron".

Nacke: Ganska kort, lätt välvd och väldigt muskulös nästan lika bred som huvudet.

Kropp: Ganska kompakt med bred, djup bröstkorg. Ländryggen ska vara bred, muskulös och lätt välvd.

Svans: Kraftig vid roten och avsmalnande mot hasen.

Päls: Kort och mjuk.

Färg: Helvit, alla nyanser av brindle (vit, röd, gul, blå, brun, svart och grå). Vit och röd, vit och lejongul, vit och beige, vit och "buckskin", vit och svart, vit och brun, vit och mahogny, vit och gräddfärgad.

Framdel: Hundens hela framparti ska vara muskulöst och något sluttande från skulderbladen ner till fötterna. Frambenen ska vara raka med en benstruktur som är medium till kraftig och ha möjligheten att bära en stor hund.

Bakdelen: Bred med muskulatur avsmalnande långt ner på benen och indikera snabbhet och styrka, utan att vara lika bred som över skuldrorna.

Diskvalificeringar: Hel svart mask, kobent, spretfotad, jämnt eller saxbett, "glass eye(s)", kuperad svans (kan registreras men får inte delta i utställningar.)

 

I USA under 1900-talet har den amerikanska bulldoggen främst använts som hjälp på gårdar, vakt hund samt jakt hund på vild svin, inte att förväxla med den typen av jakt som bedrivs i våra skogar med gevär och ställande och drivande hundar, utan som fångst hund som griper tag och håller djuret till det att det kan oskadliggöras. På senare år har den blivit populär att aktivera den amerikanska bulldoggen i "Schutzhund" och "wheight pull".

Tidigare i amerikansk historia har den även använts som vakt hund på plantager och fångst hund av olika kreatur. Det var först under senare delen av 1800-talet som taggtråden styckade av de väldiga amerikanska slätterna, dessförinnan strövade gårdens alla djur fritt med olika märkningar för respektive ranch. Då de skulle fångas in behövdes bulldoggen till att hålla fast djuren. Det behövdes även en orädd hund för att försvara dom ofta isolerade gårdarna mot vilda djur och tjuvar. Namn den amerikanska bulldoggen gått under är bland annat "Southern Whites, Georgia Giants, Old Southern Whites  och till och med English bulldogs. Det sistnämnda namnet är intressant då det pekar på ett Engelskt ursprung vilket inte bara är möjligt utan också väldigt troligt då den ser ut och används till stort sett samma ändamål som den tidens engelska bulldog även om det inte finns några stamträd som dateras bak till britternas invandring till landet.

I England eller "Britannia" som det kallades av rommarna har det sen den tiden rapporterats om stora mastiff liknande hundar som användes till storviltsjakt och olika former av blods sporter så kallade Alaunts. Det var främst under drottning Elizabeth I som dessa sporter hade sin renässans för att senare sjunka i status för att bli de lägre klassernas nöjen. Det var främst bullbaiting som vann britternas hjärtan och inte bara namn gav rasen utan gjorde den till vad den var/är. Bulldoggen beundrades för sin oräddhet och kämparglöd som senare kom att symbolisera det Brittiska imperiet.

Den användes också av slaktare till att inte bara hålla tjurar vid slakt och fångst utan även att "baita" tjuren som ansågs näst intill oätlig utan denna process. När djur hetsning till slut förbjöds korsades den med terriers för att användas i hund kamper och rått matcher. Resultatet blev en så kallade "bull and terrier" eller staffordshirebullterrier efter gruvområdet staffordshire eller "the black country" där dom ansågs ha dom bästa kamphundarna. När denna ras, då fortfarande en kamphund importerades till USA kom den att bli den Amerikanska pittbullterriern. Andra raser den var med att skapa var Bullterriern som till skillnad från staffordshirebullterriern hade mer terrier blod i sig som dessutom till viss del avlades på utseende för att blidka den nya fram växande utställnings intressenten. Även den Tyska rasen Boxer består av en viss del av engelskt bulldog blod som importerades i början på 1900 talet.

Även på kontinenten berättas om dessa stora doggar med breda huvuden som bet sig fast och höll ner storvilt under jakt, i Tyskland fans "Bullenbeisser" och "Barenbeisser", i nederländerna "Dogue de bordeaux" och i Spanien "Presa" och "Fila" raserna.

Tidigare finns i egentligen bara olika teorier vad dessa Mastiff liknande hundar för storvilts jakt stammar från, en del säger bergs området "molossien" andra syriska krigshundar, och en del påstår att de stammar från den Tibetanska mastiffen men dessa teorier stöds mest på antika reliefer o dylikt så det låter vi vara osagt.

Böcker

För er som vill fördjupa er ytterligare i den amerikanska bulldoggens historia kan jag rekommendera följande böcker jag läst, så kan ni själva se om ni drar samma slutsatser jag.

En väldigt bra bok om historien om kamphundens utveckling från engelsk forntid till dagens USA. Man får även följa kamphundens degenerering till utställningsraser. Man får inte bara en historisk inblick i kamphundens historia utan även om människorna som ägde dom och den värld dom levde i. Mycket roliga och intressanta fotografier, trästick, skulpturer och målningar som skildrar hundar genom tiderna.

 

Detta är den bästa boken om den amerikanska bulldoggen jag läst. David Putnam skriver om allt från rasens historia till modern användning så som "weight pull" och "schutzhund". Han ger en detaljerad inblick om dom olika uppfödare och linjer som finns. En välskriven och förundersökt bok som man märker tagit tid att skriva. Tänker du bara läsa en bok om den Amerikanska bulldoggen ska du läsa den här. Rekommenderas.

 

Ganska informationsrik bok om de kämpande hundarnas historia. Många gamla bilder och mycket detaljerad berättelse om allt från tjurhetsning till råttmatcher. Däremot tycker jag att Dr. Dieter Fleig lägger in allt för mycket av sina egna värderingar. Han lägger allt för mycket sanningsvikt i dokument framförda i samband med avskaffandet av tjur och hundkamper i England. Det är samma lögner och skräckhistorier Amerikanska politiker la fram i samband med förbudet mot hundkamper i USA.

 

Samma författare som till boken ovan. Skriven mer som ett komplement till den tidigare boken. Trots författarens fascination av vad han vill kalla kamphundar lyser hans förakt mot hundkamp igenom. Jag tycker han ska ha mer respekt för en sport som format hundarna han påstår sig gilla, även om de hundar han benämner som kamphundar varit pensionerade och utseendeavlade i samband med bildandet av kennelklubbar i början av 1900-talet.

 

Denna bok som är skriven av Robert Jenkins och Ken Mollett, innehåller en kortare historia om bulldoggen, om dess uppgång och fall. Den presenterar även både gamla linjer som "överlevt" och åter skapade raser som t ex "Olde English Bulldogge" och "Victorian Bulldog". Den ger samtidigt en skrämmande bild av den "moderna" Engelska bulldoggen något alla uppfödare borde ta till sig av. En ganska bra och intressant bok helt enkelt.

 

Denna pocket av John Blackwell är skriven avsedd att vara en heltäckande bok om allt från ursprung till valp köp, från pälsvård till avmaskning. Den är ganska dålig om sanningen ska fram, skrapar lite på ytan, den känns lite som att den vore skriven för lite äldre barn, men då den är på engelska tror jag den missar sin målgrupp i Sverige.

 

Den här boken är skriven i ungefär samma stuk som boken ovan, men är mer djupgående. Jag tycker ändå att det inte är någon bättre bok och den ger ett ganska oseriöst intryck. Vad det beträffar Abe Fishmans Teorier om den amerikanska bulldoggens ursprung tror jag han snarare baserar den på patriotiska känslor en någon direkt fakta, då han avfärdar idén om rasens engelska ursprung med långsökta osannolikheter.

 

Bra bok om mastifferna och deras historia, utveckling och framtid. David Hancock påvisar fakta med hänvisningar till gamla texter, översättningar och samt avfärdar många etablerade "sanningar". Han kritiserar även dagens kategorisering och utseende avel av Mastiffen, utan att för den sakens skull ta avstånd från etablerade kennel klubbar. Boken kan till trots kännas lite väl tjatig i vissa stycken, men är överlag en bra bok med ett enormt fakta utbud.

 

Bok om kamphundar av Carl semencic, skriven i kapitel där olika raser presenteras på ett ganska allmänt sätt. Han går igenom en kort historia för vardera ras följt av rasstandard, beskrivning av lynne och nutida/dåtida användning. Han låter även läsaren ta del av hans egna erfarenheter och uppfattning av raserna. Boken är skriven helt opartiskt vilket jag tycker är bra, men de två sista kapitlen överlåts till att ge hundkamparna och deras motsats en chans att presentera sitt synsätt. Ganska bra bok om man funderar på att köpa en så kallad kamphund, pensionerad som aktiv.

 

Den här boken av Carl Semencic handlar om precis det titeln utlovar, Pitbulls och ihärdiga vakthundar. Lite i stil med sin tidigare bok men med fokus på vaktegenskaper. Som hans tidigare bok får läsaren inte någon direkt fördjupning, utan en ganska grund inblick, starkt påvärkad av Carls egna intryck och uppfattningar. Kapitlet om Amerikansk Bulldog är starkt influerad av kritik han fått efter sin första bok. Samtidigt ger han sig själv en klapp på axeln för att ha skapat efterfråga på valpar genom att ha gjort allmänheten medveten om rasens existens. Jag är inte imponerad av den här boken.

 

Tanken med denna bok av Carl Semencic är enligt honom själv att uppdatera läsare av "The World of Fighting Dogs". Jag tyckte att den här boken var ganska överflödig, speciellt om man läst hans tidigare böcker. Som vanligt lägger han fram egna uppfattningar istället för egentliga fakta, innehåller även en hel del småfel.